Capítol 18: El robatori

La prova final s’havia activat amb la pregunta del robatori de les 200.000 pessetes, que avui en dia serien uns 7 o 8.000 euros, una bona picossada. Però per a contestar la qüestió, a la Dit i companyia els hi mancava informació i context. PR2 es va encarregar d’il·lustrar-los una mica.

Per sortir d’aquest pis heu d’inspeccionar bé totes les cambres. No se sap en quin racó hi pot haver amagada una pista. Segur que heu registrat bé tota l’habitació de matrimoni?

Sort!
PR2

Per l’aspecte de la cambra, semblava que sí. Tot estava de cap per avall, com en una sèrie americana de policies quan el pis de la víctima ha estat regirat i l’agent de torn mira a càmera i diu: «Hauran trobat el que buscaven?». Com que alguna cosa se’ls havia escapat, van tornar a remenar llençols, mantes, camises, calçotets… Però res de res. Sense pensar-ho dues vegades, en Fel va pujar al llit i va fer un bon bot. De cua d’ull, va veure un sobre marró damunt de l’armari, estava ben camuflat pel color de la fusta.
— Necessito una cadira! — va exclamar el noi.
— Te’n porto una del menjador! — va cridar el seu millor amic.
Al cap d’uns segons en Fel ja havia pujat a la cadira i tenia el sobre a la mà. Dins hi havia diferents documents policials i retalls de diari de l’època. La Dit, que sempre guanyava els concursos de lectura en veu alta, va agafar les dues notícies de diari i va començar a llegir-les per a tots. Tenia bona dicció i una fluïdesa excel·lent.


NUEVO DIARIO 
16/5/1982

Detenido el conserje por el robo de 200.000 ptas

Andreu Martínez

Según las novelas de misterio, el culpable siempre es el mayordomo. En este caso, casi. Porque, según la investigación que está llevando a cabo la policía, el autor del robo de las 200.000 pesetas del viaje de fin de curso del colegio Mercè Rodoreda sería su conserje. De momento, el trabajador municipal fue detenido ayer por la tarde en medio de una gran expectación de padres, maestros y alumnos. A.G. es un conserje de 61 años, hasta ahora de actitud intachable. Por eso, a las puertas de la escuela, muchos padres no podían creerse lo sucedido por el carácter afable del detenido.

En la foto de la izquierda se puede observar al conserje, en el momento que sale detenido del colegio.

Es el caso de Maria Antònia, que lleva a sus pequeños al centro escolar. «No me creo que sea él, le conozco y es un hombre muy noble». Lo mismo pensaban otros padres como Josep Maria, que tiene a su hija menor escolarizada en este colegio: «Me parece muy raro, A. siempre saludaba y era muy amable con los niños». Sea como fuere, A. G. ha pasado su primera noche en el calabozo de la comisaría central y mañana declarará ante el juez. Se enfrenta al cargo del robo de 200.000 pesetas, el dinero recaudado por los chicos de 8º de EGB para irse de viaje de fin de curso. Por esto, no es de extrañar que algunos de los muchachos mayores estuvieran muy alterados. De hecho, se oyeron algunos gritos adolescentes en contra del conserje, que aguantó el chaparrón como pudo. De momento se desconoce si la policía ha recuperado el dinero y los jóvenes podrán ir de viaje a Italia, como tenían planeado. La dirección del centro y la Conselleria d’Educació han declinado hacer declaraciones a este periódico.


DIARI LLEVANT 
9/6/1983

Absolt el conserge per falta de proves

Begoña Ruiz

Després de quatre dies de judici, el conserge del col·legi públic Mercè Rodoreda ha estat absolt del robatori de 200.000 pessetes per falta de proves. Aquesta és la quantitat que els alumnes de 8è d’EGB havien recollit per a anar de viatge de final de curs. Fins a l’al·legat final, la fiscalia havia mantingut que l’autor del robatori era Antonio García, de 62 anys, i conserge de l’escola des de feia un parell de dècades. L’acusat vivia al centre educatiu en el moment dels fets.

A la imatge de la dreta, García entrant als jutjats darrere del seu advocat.

Segons el ministeri fiscal, Antonio García no només tenia la clau del despatx del director, també tenia coneixements pràctics per a obrir l’armariet on hi havia els diners sense deixar rastre. A més a més, com que vivia a l’edifici amb la seva família, va disposar de tota la nit per a cometre el crim. Per últim, el ministeri fiscal va esgrimir que el conserge passava una mala època econòmica a causa del tancament de la botiga de la seva dona, que havia deixat el matrimoni amb nombrosos deutes. El jutge, però, ha considerat que totes aquestes proves eren purament circumstancials i l’ha declarat innocent. A la sortida dels jutjats l’advocat del treballador municipal ha mostrat la seva satisfacció i s’ha refermat en el convenciment que el seu client és innocent.
Un altre dels elements que han jugat a favor de l’exculpació del conserge ha estat la total desaparició de les 200.000 pessetes i la impossibilitat de vincular-lo amb els diners. La policia ha hagut de reconèixer que ni García ni la seva família han tingut cap despesa elevada o sospitosa.
En la seva declaració durant el judici, al conserge se li van escapar les llàgrimes explicant el patiment que ha passat des que va ser detingut i apartat de la seva feina i habitatge a l’escola. El processat va ser enviat a un altre centre educatiu com a mesura cautelar i va haver d’abandonar el pis situat dins de l’escola. Per això, segons va explicar el seu advocat, el conserge i la seva família han hagut de traslladar-se a casa de la mare d’ell durant aquests darrers mesos.


Ja has acabat? Aprofita el temps i fes les activitats digitals relacionades amb el capítol!